20227961009120812-1 20229131009120812-2
Pemakanan & Nutrisi
Nutrisi oleh Pakar

Pendekatan Saintifik untuk Angin dan Makanan Berangin

13 Julai 2022 · 7 mins read

Topics






Penyelidikan telah menunjukkan bahawa sesetengah makanan mempunyai kecenderungan yang lebih besar untuk membentuk gas semasa penghadaman. Ketahui lebih lanjut tentang penjelasan saintifik berkenaan makanan yang menyebabkan "angin" atau kembung perut dan cara menggabungkan diet rendah FODMAP.

Mengapa saya rasa "berangin" selepas makan?

Gastrointestinal (GI) atau saluran penghadaman kita ialah tiub berongga panjang dengan kemasukan di bahagian atas melalui mulut dan keluar di bahagian bawah melalui dubur. Adalah mustahil untuk saluran gastrousus kita tidak dimasuki angin kerana setiap kali kita bercakap dan bergerak, udara akan masuk. Jadi, angin bukan masalahnya tetapi keupayaan usus kita untuk menampung udara..

Eksperimen telah dilakukan dengan mana belon dimasukkan ke dalam perut dan rektum orang normal dan orang yang mempunyai perut sensitif (dispepsia berfungsi) dan kolon sensitif (sindrom usus besar atau IBS).

Pada isi padu belon bagi orang biasa tidak mengalami sebarang ketidakselesaan, orang yang mempunyai usus hipersensitif berasa kembung.

Kebanyakan orang yang menyebut tentang rasa "berangin" sebenarnya merujuk kepada kembung perut. Terdapat 6 (tambah 1) punca kembung perut. 6 sebab pertama dengan awalan "F":

  1. Flatus (angin atau gas)
  2. Bendalir
  3. Makanan
  4. Lemak
  5. Najis
  6. Janin
  7. Organ yang diperbesarkan

Bagaimanakah sains menerangkan "makanan berangin"?

Tidak dapat dinafikan bahawa sesetengah makanan mempunyai kecenderungan yang lebih besar untuk membentuk gas apabila penghadaman. Pada tahun 2012, Profesor Peter Gibson dari Universiti Monash, yang ketika itu bekerja di Hospital Box Hill, Melbourne mula-mula mencadangkan agar pesakit yang mengalami sindrom irritable bowel (IBS) dirawat dengan diet FODMAP yang rendah.

FODMAP adalah singkatan kepada Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, dan Polyols. Penapaian menghasilkan karbon dioksida dan juga gas hidrogen seperti hidrogen sulfida (gas telur tembelang). Di dalam usus, proses penapaian ini membawa kepada gejala seperti kekejangan perut, kembung perut, gas berlebihan dan cirit-birit.

Mari kita memahami setiap komponen FODMAP.

  • Oligosakarida ialah rantai pendek 3 hingga 10 molekul gula dan yang paling biasa, rafinosa dan stakiosa, terdapat dalam kacang, pis dan lentil.
  • Disakarida adalah sukrosa, laktosa, dan maltosa.
  • Monosakarida adalah glukosa, galaktosa dan fruktosa.
  • Poliol ialah alkohol gula, seperti sorbitol dan manitol, yang terbentuk melalui penghidrogenan pemangkin karbohidrat. Ia ditemui secara semula jadi dalam buah-buahan, sayur-sayuran dan cendawan tertentu; walau bagaimanapun, ia juga biasa digunakan sebagai pemanis bebas gula dalam produk seperti gula-gula getah, gula-gula dan minuman.

Namun, bagaimanakah kita mempraktikkan pengetahuan ini?

Apakah pendekatan praktikal terhadap "makanan berangin" dalam diet harian saya?

Diet rendah FODMAP bermula pada tahun 2012 sebagai rawatan untuk orang yang menghidap IBS. Sejak itu, ia telah diterima pakai oleh orang yang mempunyai perut sensitif. Terdapat 5 kumpulan FODMAP yang boleh menyebabkan gangguan pencernaan termasuk rasa "berangin" atau kembung perut. Fruktosa, juga dikenali sebagai gula buah, adalah sejenis gula ringkas dalam buah-buahan. Laktosa ialah gula dalam produk tenusu. Fruktan ialah gula dalam bijirin dan sayur-sayuran. Galaktan terdapat dalam kekacang. Poliol terdapat dalam produk manis sebagai pemanis tiruan

Apakah cara untuk saya mengikuti diet rendah FODMAP?

Terdapat 3 fasa kepada program diet FODMAP.

Fasa 1: Sekatan

  • Semua makanan FODMAP tinggi perlu ditinggalkan daripada diet selama sekurang-kurangnya 2 minggu, sehingga 8 minggu jika kekal bergejala.
  • Simpan diari makanan untuk membantu anda memantau pengambilan dan gejala.
  • Banyak makanan alternatif boleh dimakan semasa mengikuti diet rendah FODMAP.
  • Ambil makanan yang seimbang walaupun anda mengamalkan diet rendah FODMAP.

Fasa 2: Pengenalan

  • Pelbagaikan diet selama 6 hingga 10 minggu dan tingkatkan pematuhan.
  • Kumpulan makanan diperkenalkan satu demi satu.

Fasa 3: Peribadikan

  • Ubah suai atau peribadikan diet rendah FODMAP setiap pesakit.

Di bawah ialah senarai makanan yang perlu dielakkan dan dinikmati untuk setiap kumpulan makanan.

  1. Buah-buahan
    1. Elakkan: Buah-buahan tempatan seperti rambutan, mangga, tembikai dan pisang emas. Buah-buahan lain seperti epal, pear, pic, pisang kaki, aprikot, plum, prun, beri hitam, ceri dan laici
    2. Nikmati: Buah-buahan tempatan seperti pisang kecuali pisang emas, nanas, betik, jambu batu dan durian. Buah-buahan lain seperti buah-buahan sitrus, beri biru, raspberi, anggur, kiwi, tembikai susu, markisa dan buah naga
  2. Sayur-sayuran
    1. Elakkan: Asparagus, ubi bit, kubis Brussel, jagung, kubis bunga, brokoli, bawang putih, daun bawang, bendi, bawang merah, daun bawang (bahagian putih), cendawan, ubi keledek dan tomato yang diproses
    2. Nikmati: Rebung, taugeh, bok choy, lobak merah, kubis, lada benggala, choy sum, terung, salad, kentang, labu, daun bawang (bahagian hijau), timun, zukini, keladi, bayam, kailan, sengkuang cina, halia, cili, lengkuas, rumpai laut dan tomato segar
  3. Minuman (Fruktosa)
    1. Elakkan: Jus buah-buahan, madu, sider, rum, wain buih, wain pencuci mulut, minuman ringan dan sirap jagung yang dimaniskan dengan fruktosa
  4. Minuman (Fruktosa)
    1. Elakkan: Teh oolong, teh herba dan teh dandelion
  5. Bijirin (Fruktosa)
    1. Elakkan: Gluten, gandum, barli, roti rai, bijirin campuran dan muesli
    2. Nikmati: Produk bebas gluten, emping jagung, oat, beras, kentang, kerepek tortilla dan soba
  6. Kacang (sukrosa)
    1. Elakkan: Gajus dan kacang pistasio
    2. Nikmati: Macadamia, kacang tanah, kekeras, walnut, kacang pain, biji-bijan, biji labu, biji bunga matahari (kurang daripada 1 genggam sehari), biji chia (2 sudu besar), biji rami (1 sudu besar)
  7. Tenusu (Laktosa)
    1. Susu
      • Elakkan: Susu lembu, kambing dan biri-biri
      • Nikmati: Susu lembu tanpa laktosa
    2. Keju
      • Elakkan: Keju segar seperti kotej, ricotta, keju krim dan mascarpone
      • Nikmati: Keju tua, brie, camembert, cheddar, cheshire, feta, swiss, mozzarella, parmesan, keju kotej berkrim dan keju biru
    3. Lain-lain
      • Elakkan: Yogurt, aiskrim, kastard, krim; susu sejat, susu pekat dan mentega
      • Nikmati: Mentega, yogurt tanpa laktosa, gelato tanpa tenusu dan sorbet
  8. Pemanis (Poliol)
    1. Elakkan: Sorbitol, mannitol, xilitol, maltitol isomalt, dan eritritol
  9. Sos
    1. Nikmati: Gula perang, stevia, sukralosa, aspartam, sirap mapel dan sirap emas
  10. Bahan perasa
    1. Nikmati: Pes asam jawa, belacan, pes miso dan serbuk wasabi (bukan pes)
  11. Herba & Rempah
    1. Nikmati: Serai, ketumbar, paprika, jintan manis, serbuk lima rempah, pandan, ketumbar, selasih, rosemary, parsli, asam jawa dan taim
  12. Alternatif Daging
    1. Nikmati: Telur, tauhu dan tempe

Buat janji temu di Hospital Pantai

Pasukan profesional penjagaan kesihatan yang prihatin dan pelbagai disiplin sedia untuk berunding dan memberikan penjagaan yang terbaik. Hubungi kami untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkhidmatan Gastroenterologi dan Pemakanan & Dietetik di Hospital Pantai berdekatan anda. Hospital Pantai Malaysia diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Kesihatan Malaysia (MSQH) atas komitmennya terhadap keselamatan pesakit dan kualiti perkhidmatan.

Artikel Dicadangkan

Click to know more!