Topics
Apakah kesan rawatan kanser terhadap keperluan nutrisi pesakit kanser?
Secara amnya, sebagai orang yang sihat, kita boleh menerima jumlah nutrien penting (vitamin, mineral, protein, karbohidrat, lemak dan air) dan kalori yang mencukupi daripada makanan harian kita.
Namun, bukan kepada pesakit kanser. Rawatan kanser yang mereka terima mungkin memberi kesan kepada deria rasa dan bau mereka. Mereka juga mungkin kehilangan selera makan dan keupayaan untuk makan makanan yang mencukupi, apatah lagi menyerap nutrien daripada makanan yang dimakan. Ini boleh menyebabkan malnutrisi.
Tiga pilihan rawatan kanser yang paling biasa ialah pembedahan, terapi sinaran dan kemoterapi.
Pembedahan
Pembedahan dilakukan untuk membuang tumor, tisu kanser dan organ sekeliling yang terjejas. Selalunya, gabungan pembedahan, kemoterapi dan radioterapi digunakan untuk merawat kanser.
Bagi pesakit kanser, pemakanan untuk penjagaan kanser mungkin memulakan pra-pembedahan untuk mengelakkan kekurangan zat makanan. Pembedahan meningkatkan keperluan badan untuk nutrien dan tenaga untuk pulih. Pesakit kanser harus menerima kalori dan protein yang mencukupi sebelum dan selepas pembedahan supaya badan mereka boleh sembuh dan pulih daripada prosedur.
Terapi radiasi
Dalam terapi sinaran, pancaran tenaga tinggi ditujukan kepada tumor atau kawasan tertentu untuk membunuh sel-sel kanser. Dos sinaran akan ditentukan dan diberikan kepada pesakit bergantung pada bahagian badan yang dirawat. Malangnya, kesan sampingan terapi radiasi termasuk kehilangan selera makan, loya dan muntah.
Kemoterapi
Dalam kemoterapi, ubat kemoterapi diberikan secara oral atau intravena kepada pesakit kanser untuk menghentikan pertumbuhan sel kanser. Ubat-ubatan berbeza bergantung pada jenis dan peringkat kanser.
Ubat kemoterapi juga menjejaskan sumsum tulang, rambut dan lapisan mukosa dalam perut dan saluran gastrousus. Pesakit kanser yang menjalani kemoterapi akan mengalami loya, muntah, cirit-birit dan sembelit.
Bagaimanakah kanser menjejaskan keperluan pemakanan pesakit kanser?
Selain daripada rawatan kanser yang dinyatakan di atas, lokasi kanser juga mempengaruhi keperluan nutrisi pesakit kanser. Kanser esofagus dan perut boleh menyebabkan penyumbatan pada saluran gastrousus. Pesakit kedua-dua kanser ini akan mengalami kehilangan selera makan, sekali gus menjejaskan keperluan pemakanan mereka.
Ini adalah simptom yang dialami oleh pesakit kanser:
- Mudah kembung perut
- Penurunan berat badan
- Hilang selera makan
- Cirit-birit
- Sembelit
- Loya atau muntah
- Hilang deria rasa dan bau terhadap makanan
Apakah garis panduan pemakanan untuk pesakit kanser?
Makanan yang tinggi kalori, protein, vitamin dan mineral bermanfaat untuk pesakit kanser. Di bawah adalah tabiat pemakanan untuk pesakit kanser untuk membantu memenuhi keperluan pemakanan mereka.
- Makanan tinggi kalori dan kandungan protein
- Ini termasuk kacang, ayam, ikan, telur, tauhu, keju
- Minuman tenusu yang diperkaya dengan protein juga disyorkan untuk meningkatkan pengambilan protein
- Pesakit kanser disyorkan untuk mengambil makanan yang tinggi protein apabila mereka masih mempunyai selera makan yang baik
- Liquid-based diet
- Bagi pesakit yang menghadapi cabaran dalam menelan makanan pepejal, pengganti yang disyorkan ialah susu kocak, smoothie, jus atau sup
- Menggantikan makanan berasaskan cecair boleh membantu meningkatkan selera makan pesakit
- Makanan sedikit dan kerap
- Sekiranya pesakit hilang selera makan, mereka boleh makan dalam bahagian yang lebih kecil dengan lebih kerap sepanjang hari
- Beberapa episod makan kecil boleh dilakukan 5 hingga 6 kali sepanjang hari
- Nutrisi tambahan
- Multivitamin sesuai untuk pesakit yang menghadapi kesukaran untuk memenuhi keperluan nutrisi harian mereka daripada makanan
- Vitamin C boleh ditambah untuk membantu pemulihan luka dan tisu serta mencegah jangkitan
- Probiotik dalam bentuk kapsul atau serbuk boleh membantu penghadaman dan mengurangkan cirit-birit apabila pesakit menjalani kemoterapi atau terapi radiasi
- Senaman ringan
- Galakkan pesakit melakukan senaman ringan mengikut tahap keselesaan mereka atau berjalan-jalan di sekitar taman untuk membantu meningkatkan selera makan mereka
Makanan anti-kanser semula jadi berasaskan tumbuhan
- Teh hijau
- Beri hitam
- Beri biru
- Lemon
- Epal
- Kubis daun
- Ginseng
- Halia
- Kunyit
- Kayu manis
- Articok
- Bawang putih
- Tomato
- Minyak zaitun
- Buah delima
- Sayur hijau berdaun
- Kubis bunga
- Avokado
- Kacang
- Brokoli
- Cendawan
Buat janji temu di Hospital Pantai
Pasukan profesional penjagaan kesihatan yang prihatin dan pelbagai disiplin sedia untuk berunding dan memberikan penjagaan yang terbaik. Hubungi kami untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkhidmatan Onkologi dan Pemakanan & Ilmu Kaji Diet di Hospital Pantai terdekat anda.
Hospital Pantai Malaysia diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Kesihatan Malaysia (MSQH) atas komitmennya terhadap keselamatan pesakit dan kualiti perkhidmatan.