Topics
Bagi sesetengah daripada kita, kita mengalami keadaan tertentu seperti kesukaran bernafas, keletihan, dan perubahan deria rasa dan bau apabila kita jatuh sakit dengan COVID-19 atau semasa kita pulih daripada COVID-19.
Semasa tempoh pemulihan selepas COVID-19 ini, kehilangan selera makan menyebabkan pengambilan makanan dikurangkan. Apabila pengambilan makanan tidak mencukupi, badan kita akan menggunakan simpanan tenaga, protein, vitamin dan mineralnya. Pengambilan makanan yang tidak mencukupi yang berpanjangan boleh menyebabkan penurunan berat badan yang merangkumi pengurangan jisim otot dan kehilangan kekuatan.
Strategi pemakanan tertentu mungkin diperlukan untuk memastikan pengambilan makanan yang mencukupi sambil menghadapi kesan sampingan jangkitan COVID-19.
Penjagaan pemakanan yang betul dan campur tangan yang tepat pada masanya diperlukan untuk membantu pemulihan pasca COVID-19. Pengambilan makanan padat nutrien yang baik akan menyokong pemulihan kekuatan dan fungsi otot, mengekalkan tindak balas imun anda, dan meningkatkan tahap tenaga anda supaya anda boleh kembali ke aktiviti biasa anda secepat mungkin.
Berikut ialah senarai nutrien yang diperlukan untuk penjagaan pemakanan pemulihan pasca COVID-19.
Protein
Protein adalah nutrien penting yang membantu membina dan membaiki tisu badan. Pengambilan protein diet dalam kombinasi dengan senaman rintangan adalah penting untuk mendapatkan semula kehilangan jisim dan kekuatan otot.
Oleh itu, semasa fasa pemulihan selepas COVID-19, anda mungkin perlu mengambil lebih banyak protein daripada biasanya (melainkan dinasihatkan sebaliknya oleh doktor anda dalam kes tertentu, daripada contoh, kegagalan buah pinggang).
Berikut adalah petua yang disyorkan untuk pengambilan protein semasa pemulihan:
- Sertakan ikan, daging, ayam, telur, kekacang, kekacang, susu dan produk tenusu sebagai sumber pengambilan protein diet anda
- Sasarkan untuk mempunyai sumber protein dalam semua hidangan utama (sarapan, makan tengah hari, makan malam)
- Utamakan protein dalam makanan anda
- Makan makanan yang kecil tetapi kerap apabila selera makan masih kurang
- Minuman protein tambahan mungkin membantu jika anda makan kurang daripada biasa kerana kesukaran bernafas, keletihan atau sebab lain
Cecair
Pengambilan cecair yang mencukupi dan kekal terhidrat adalah sama penting kerana air membantu membawa oksigen dan nutrien ke seluruh badan untuk memastikan sistem dan organ badan anda berfungsi dengan baik semasa pemulihan.
Pengambilan cecair yang mencukupi juga mengelakkan sembelit. Sembelit mungkin berlaku kerana kurang aktif secara fizikal atau sebagai kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.
Berikut ialah petua yang disyorkan untuk pengambilan cecair semasa pemulihan:
- Minum sekurang-kurangnya 2 liter cecair setiap hari (melainkan doktor anda menasihati sekatan cecair)
- Pengambilan cecair termasuk sup, teh, susu, makanan lembap, jus, minuman tambahan dan air
- Pastikan pengambilan cecair mencukupi sepanjang hari
- Elakkan minum terlalu banyak cecair sebelum atau semasa makan supaya anda tidak terlalu kenyang untuk makan
- Pilih susu, susu soya, atau minuman berasaskan susu kerana ini juga merupakan sumber protein yang baik
Buah-buahan dan sayur-sayuran
Pelbagai mikronutrien, vitamin, mineral, dan antioksidan seperti vitamin A, C, D, E, B2, B6, B12, asid folik, besi, selenium, dan zink didapati dengan banyaknya dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Kekurangan mikronutrien boleh menjejaskan tindak balas imun badan dan keupayaan untuk melawan jangkitan.
Oleh itu, pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari yang mencukupi adalah perlu semasa pemulihan daripada jangkitan COVID-19.
Berikut adalah petua yang disyorkan untuk pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran semasa pemulihan:
- Sasaran untuk 3 hidangan sayur-sayuran dan 2 hidangan buah-buahan setiap hari
- Makan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran untuk mendapatkan pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh anda
- Suplemen multivitamin dan multimineral bukanlah satu keperluan melainkan kekurangan dan hanya perlu dipertimbangkan jika tidak dapat makan semua kumpulan makanan yang disyorkan untuk tempoh yang berpanjangan
Herba dan rempah ratus semulajadi
Kehilangan deria rasa dan/atau bau berlaku pada kira-kira satu daripada lima orang yang pulih daripada COVID-19. Ini mempengaruhi cara kita mengalami perisa makanan kerana gabungan rasa dan sensasi bau hilang. Bagi sesetengah orang, ini boleh memburukkan lagi kehilangan selera makan.
Nasib baik, kehilangan rasa dan sensasi bau hanya sementara dalam kebanyakan kes. Kajian terbaru yang diterbitkan dalam Journal of Internal Medicine mendapati bahawa 75% - 85% pesakit telah memulihkan deria rasa dan bau mereka pada susulan 2 bulan.
Berikut adalah petua yang disyorkan untuk meningkatkan selera makan semasa pemulihan akibat kehilangan deria rasa dan bau:
- Sertakan rasa yang lebih kuat seperti sos pudina, chutney tomato, limau nipis dan jeruk dalam makanan anda
- Gunakan lebih banyak herba dan rempah ratus semula jadi dalam masakan dan perapan untuk meningkatkan rasa dan bukannya bergantung pada garam dan gula, terutamanya penting bagi mereka yang mempunyai penyakit bersamaan seperti diabetes, darah tinggi dan penyakit buah pinggang
Buat janji temu di Hospital Gleneagles
Jika anda mempunyai soalan tentang cara memasukkan makanan padat nutrien ke dalam diet harian anda untuk pemulihan yang lebih cepat daripada penyakit, hubungi doktor anda atau Pusat Kaunseling Diet di Hospital Gleneagles terdekat anda untuk menerima nasihat pemakanan profesional daripada pasukan pakar diet yang berkelayakan.